A CAMPYLOBACTERIOSIS DETEKTÁLÁSI LEHETŐSÉGEI AZ ÉLELMISZER- ÉS VÍZBIZTONSÁGI RENDSZEREKBEN

Kulcsszavak: élelmiszerbiztonság, vízbiztonság, védelmi rendszerek, biztonságtechnika, campylobacteriosis

Absztrakt

Az élelmiszerek által közvetített megbetegedések átfogó ismerete elengedhetetlen, hogy a nemzet biztonságát megóvjuk. A biztonság megőrzéséhez, ismerni kell az előre nem látható, illetve a szándékos jogellenes magatartások veszélyforrásait, és rendelkezni kell a potenciális- és a bekövetkezett események elhárításához, megfelelő védelmi stratégiával. Az élelmiszer- és vízbiztonsági rendszerek jelenleg nem alkalmasak az élelmiszerfertőzések, köztük a Campylobacter fertőzés korai felismerésére. Léteznek különböző módszerek, melyek megkönnyítik a kórokozók identifikálását, azonban ezek nem korszerűek, nem az élelmiszerbiztonsági monitorozó és védelmi rendszerek részét képezik. Szükséges monitoring kidolgozása, hogy megfelelő módon kezelhető legyen a felmerülő kockázat.

Információk a szerzőről

Veronika Forgó, NKE Katonai Műszaki Doktori Iskola

doktorandusz

Megjelent
2020-02-24
Rovat
Cikkek